Izkop za kanalizacijo – Loška dolina

Izkop za kanalizacijo – predelava

V sklopu naročila JP Komunale Cerknica d.o.o. smo izvedli izkop za kanalizacijo. Vgradili smo betonske cevi premera 500 mm, dolžine 1 m in teže 230 kg.

drobljenje kamna

izkop za kanalizacijoizkop asfalta

 

 

Z betonskimi cevmi je potrebno ravnati v skladu s standardom SIST EN 1610.

Med izvajanjem del, je potrebno zagotoviti, da jarek ostane suh. Za odvajanje talne vode se lahko izvede drenaža ali kakšen drug ustrezen postopek.

Cevi se polagajo tako, da ne pride do točkovnih ali linijskih obremenitev, zato je nujno potrebna predhodna izdelava posteljice. Potrebno je zagotoviti čim bolj enakomerno porazdelitev obremenitve. Izdela se ustrezno padcu vode, tako da se nasuje pesek v višini 100 mm + 1/10 premera cevi, ki ga je mogoče utrditi. Material ne sme vsebovati zrn večjih od 40 mm.

izkop za kanalizacijoObmočje cevi se istočasno zapolni in utrdi z materialom, ki ga je možno dobro utrditi. Območje pokrivanja mora biti v utrjenem stanju najmanj 30 cm. Običajno je to pesek, prod ali lomljenec. Zmrznjeni materiali se ne smejo vgrajevati. Materiali ne smejo škodljivo vplivati na cev ali podtalnico.

Zasipavanje materiala direktno iz kamiona na cevovod je strogo prepovedano. Bočni in glavni zasip se lahko pričneta izvajati šele, ko so spoji in posteljica zmožni prevzeti obtežbe. Za glavni nasip se sme uporabiti izkopani material s kamni do velikosti največ 300 mm ali debeline pokrivne plasti ali polovice debeline sloja, ki se namerava utrditi.

Pri utrjevanju glavnega zasipa mora biti dosežena stopnja utrditve, kot je določeno v statičnem izračunu cevovoda za izkop za kanalizacijo. Neposredno nad cevovodom se utrjevanje pokrivne plasti izvede ročno. Ko je sloj nad temenom cevi debel 300 mm se lahko prične z mehanskim utrjevanjem.

 

 

 

 

vgradnja cevi za kanalizacijo

V jarek se lahko cevi spuščajo samo z uporabo primernih pripomočkov.

cev za kanalizacijo

Med zasipom je potrebno biti pozoren, da spoji cevi ostanejo na svojem mestu.

izkop za kanalizacijo

Obstoječe napeljave in cevovodi zahtevajo previdnost pri izkopih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaključek del je potekal v duhu dobrega gospodarja ter zadovoljstva stranke in občanov. Nad glavnim zasipom cevi smo zemljo izravnali v prvotno stanje in na željo lastnice zemljišča posadili ribez. Imate raje rdečega, črnega, belega ali zlatega?

urejanje okolice

Zasaditev ribeza vzdolž žive meje.

asfalt - končni izgled

Zaključen projekt s položenim asfaltom.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja