Drenaža in izolacija temeljev

Drenaža in izolacija temeljev

Drenaža je naravno ali umetno odvajanje površinske, meteorne ali podtalne vode iz določenega območja.

Pri izgradnji objektov je s pomočjo drenažnih sistemov potrebno zagotoviti lokalno zaščito vkopanih delov objekta. Pri novogradnjah svetujemo preventivno delovanje na podlagi ustreznih raziskav, saj so kasnejši stroški lahko precej višji od načrtovane investicije.  Podzemne in meteorne vode negativno vplivajo na gradbene materiale, kar povzroča vlago v stanovanju. Sanacija vlage se lahko prepreči z ustrezno izgradnjo drenažnega sistema, ki preprečuje zastajanje vode.

drenaža

Za učinkovito odvajanje vode je potrebna izvedba drenažnega kanala, ki se ga izkoplje malo globlje od temeljev. Pri tem je potrebno upoštevati pravilen padec terena v smeri odvodnjavanja. Drenažni kanal naj bo od objekta oddaljen nekje pol metra, največ meter. V kanal se vgradi drenažni sloj, ki ga tvori gramoz 8-16 . Doda se tudi geotekstil –filc, ki prepreči naplavine mulja in blata v drenažni sloj. V posebnih primerih ali pri uporabi PVC drenažnih cevi – 360° se izdela tudi betonska posteljica, ki zagotavlja pravilno delovanje drenažnega sistema.  Položi se drenažna cev, ki omogoča nemoten pretok vode do podtalnice ali posebnega zbiralnika, ki se ga naknadno izčrpa. Na vogalih objekta  je potrebno postaviti tudi revizijske jaške, ki služijo kontroli in čiščenju drenažnega sistema.

Med izvedbo drenažnega sistema zagotovimo tudi hidroizolacijo in termoizolacijo podzemnih delov objekta.

Hidroizolacija se izvede horizontalno in vertikalno. Posebno pozornost je potrebno posvetiti kvalitetnemu polaganju, ki zagotovi neprepustnost vlage na spojih. Na trgu je več različnih materialov. Najpogosteje se uporabljajo bitumenski trakovi v rolah. Površino se predhodno premaže z bitumenskim premazom. Uporabljajo se tudi drenažne membrane v obliki bradavičaste folije in samolepljivi trakovi, kjer ni potrebe po segrevanju med polaganjem.

 

Pri termoizolaciji svetujemo uporabo stirodurja, ki ga imenujemo ekstrudiran polistiren – XPS. Zaradi boljših lastnosti zdrži večji pritisk na površino in ima boljše izolacijske sposobnosti kot stiropor oziroma ekspandiran polistiren – EPS.

 

pošlji povpraševanje

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja